Geschiedenis Argentinië
Afdrukken E-mailadres

In de provincies Córdoba en San Luis zijn voorwerpen gevonden die erop duiden dat hier al rond 6000 v. Chr. mensen leefden. Zelfs in het zuidelijke en onherbergzame Vuurland zijn voorwerpen gevonden die bijna 7000 jaar oud zijn en het blijkt dat deze eerste inwoners voornamelijk jagende nomaden waren.

In 1536 zetten de eerste Europeanen voet aan wal. Het was de Spanjaard Pedro de Mendoza die in datzelfde jaar aan de rivier ’Rio de la Plata’ de nederzetting ’Santa Maria de los Buenos Aires’ stichtte. De Spanjaarden koloniseerden grote delen van Argentinië en stichtten er verschillende nederzettingen. Argentinië werd in 1816 onafhankelijk van Spanje.

Rond 1860 kreeg Argentinië haar huidige naam, die afgeleid is van het Latijnse woord ‘argentum’, dat zilver betekent. Deze naam werd door de kolonisten gegeven, die de rijkelijk aanwezige bodemschatten massaal probeerden te ontginnen.



Tussen 1865 en 1870 woedde de Oorlog van de Drievoudige Alliantie. Paraguay probeerde onder leiding van de dictator Carlos Antonio López stukken land van Brazilië, Uruguay en Argentinië te veroveren. In deze oorlog sneuvelden veel soldaten uit het leger van Argentinië dat voornamelijk bestond uit zwarte slaven. Bijna de hele zwarte populatie van Argentinië werd hiermee uitgeroeid.


Onder andere de komst van vele migranten zorgde ervoor dat er tegen het einde van de 19e eeuw een grote bloeiperiode ontstond. Argentinië groeide tussen 1880 en 1920 uit tot één van de rijkste landen ter wereld.

Eén van de bekendste personen uit de geschiedenis van Argentinië is kolonel Juan Domingo Perón. Na een ministerschap werd hij in 1946 tot president van Argentinië verkozen en was aan het begin van zijn presidentschap ongekend populair. Zo bevorderde hij de individuele vrijheid van de burgers, bouwde een eigen industrie op en verminderde de buitenlandse invloeden in de nationale industrieën.

Nog bekender dan de president zelf was zijn tweede vrouw, Evita Perón, die in 1919 in het dorpje Los Tolos werd geboren en later naar Buenos Aires verhuisde, waar ze tot een bekend actrice uitgroeide. Toen zij 24 jaar was, ontmoette ze Perón, met wie ze kort daarna trouwde en al snel de sympathie van het volk veroverde. Zij zette zich in voor de arbeidersklasse, voor de armen en streed voor gelijke rechten van de vrouw, maar zij stierf al op 33-jarige leeftijd. Nog steeds is zij uitermate populair en wordt soms nog steeds bijna aanbeden door vooral de vrouwen.

Tijdens de tweede (corrupte) ambtsperiode verloor president Perón veel van zijn aanhang en in 1955 liet hij een bankroet land achter en vluchtte naar Spanje.

In de periode 1976-1983 was Argentinië in een vuile oorlog verwikkeld, waarbij meer dan 10.000 Argentijnen verdwenen. Verantwoordelijke hiervoor was de militaire junta, (o.l.v. president Leopoldo Galtieri) die na het Perón tijdperk aan de macht was gekomen. In 1982 viel Argentinië de Falkland Eilanden aan, die onder Brits bestuur vielen. Zij claimden de eilanden als eigen grondgebied, maar Groot-Brittannië sloeg terug en heroverde de eilanden. Deze Argentijnse nederlaag kostte aan meer dan 2000 soldaten het leven.

In 1983 volgde nieuwe verkiezingen en werd een eind gemaakt aan de voortdurende oorlog, maar ook de naoorlogse presidenten konden de Argentijnse economie (tot het eind van de jaren 90) niet uit het slop krijgen. President Duhalde werd daarna gekozen en die heeft het land (met zeer harde hand) weer de goede kant opgestuurd. Door de valuta aanpassingen zijn veel Argentijnen hun spaargeld kwijtgeraakt, maar de economie floreert weer.

De huidige president van Argentinië is Mauricio Macri.